Opname via de huid VS orale inname

Magnesiumolie: Waarom opname via de huid?

Opname via de huid wordt in de medische wereld ook wel een 'transdermale opname' genoemd.

Om de 'transdermale opname' te begrijpen dienen we eerst ons grootste orgaan, de huid (met een oppervlakte van 1,5 tot 2 m2)  te begrijpen.

Barrière

Als barrière vervult de huid een belangrijke rol in ons immuunsysteem en verhindert het uitdroging. Tegelijkertijd scheidt de huid water, afvalstoffen en zout uit (bij transpiratie) en neemt het stoffen op. Het gaat daarbij om kleine vetvrije stoffen (bvb):nicotine, elektrolyten (zouten, zuren en hun tegenhangers basen).

De meesten kennen transdermale opname dan ook in de vorm van:

  • nicotinepleisters
  • pijnstillers die je kunt smeren
  • hormoonzalf

Magnesium

Over de opname van magnesium door magnesiumolie via de huid bestaat er inmiddels overtuigend bewijs, op voorwaarde dat deze in de natuurlijke chloride-vorm aangebracht wordt zoals het magnesium van MobiSal magnesiumolie. Over het exacte proces daarentegen zijn de wetenschappers het nog niet over eens. De meest aansprekende theorie over opname via de zweetklieren, is van Dr. Richard Danel van het Magnesium Health Institute. Ook diverse andere onderzoekers aanzien deze als de meest waarschijnlijke.

In twee richtingen

Aan het einde van de zweetklieren bevinden zich groepjes cellen die magnesium terugwinnen als het (via urine of zweet) het lichaam wil verlaten, net zoals in de nieren. De theorie hieromtrent is dat deze cellen niet alleen magnesium tegenhouden. Ze zouden ze ook opnemen, weliswaar bij een voldoende hoge concentratie. De aanwezigheid van deze cellen, die we waarschijnlijk in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld, verklaart ook dat we niet allang massaal onder het magnesiumtekort zijn bezweken.

Wat is het verschil met pillen?

De meest bekende en gebruikte vorm van magnesium is die in pilvorm. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat naar schatting 60 tot 70% van het magnesium NIET wordt benut door het lichaam. De maag en darmen kunnen maar een beperkte hoeveelheid verwerken. De rest wordt gelijk afgevoerd via de nieren, vandaar ook vaak gehoorde klachten bij magnesium:

  • dunne ontlasting
  • diarree

Door de opname via de huid met magnesiumolie omzeil je het maag-darm kanaal. Het is duidelijk dat de 'transdermale opname' snel terrein wint en dat de wetenschappelijke belangstelling hiervoor groeit.

Opname via de huid van magnesium is lang een uniek voorrecht geweest voor topsporters. Ondertussen maakt MobiSal magnesiumolie opname via de huid bereikbaar én betaalbaar voor het grote publiek.

MobiSal nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
* verplicht veld